Télálló mocsári és lápi növények I.

 

Virágkáka (Butomus umbellatus 'pink')

Nálunk is előfordul vadon, de elég ritka. Mi a világos rózsaszínű fajtát kínáljuk. Dekoratív rózsaszínű ernyős virágzata van, amit nyár elejétől folyamatosan hoz. Sarjaival jól elszaporodik, a parti régió igen dekoratív növénye.

Elfogyott!


Tőzegeper (Comarum palustre 'black beauty')

Ma hazánk mindössze négy pontján élő védett lápi növény. Rózsafélékre jellemző virágok szirmai szinte feketébe hajlóan sötét pirosak. Hajdan gyógynövényként használták, komorkának is nevezték. Jégkorszaki reliktum. Amit kínálunk kertészti változat sötétebb és nagyobb virágokkal.

Ár: 1000 Ft


Vízi lófark (Hippuris vulgaris)

Kúszó gyökértörzsű. Keskeny, örvös állású leveleivel mintha a fenyőre emlékeztetne. Mély vízben 1 méternél is mélyebbre nőhet. Szélmegporzású virágai a levélhónaljban fejlődnek. Szirmai hiányoznak. A sarkvidéken is megél. Az eszkimók friss hajtásait főzelékként fogyasztják.

Ár: 800 Ft


Téli zsurló (Equisetum hiemale 'robusta')

Nedves erdőkben, réteken, lápokban, mocsarakban nő. A barázdás szárban a csomók között vékony üreg húzódik végig. A szár csúcsán fejlődnek a spóratartó tokok. Különlegessége, hogy télen is zöld, innen ered a neve. Sekély vízben, vízparton egyaránt jól érzi magát. Erőteljesebb növekedésű kertészeti fajtát kínálunk.

Elfogyott!


Glyceria maxima 'Variegata'

Az előbbi fajnak a tarka levelű kertészeti változata, annál alacsonyabbra nő. Nagyon dekoratív sekély vízi növény!

Ár: 800 Ft


Törékeny gyékény (Typha gracilis)

Könnyen tartható gyékényfaj, igényei teljesen megegyeznek a hazai gyékényével. Karcsú, magas növény, sekélyebb vízbe, a partközelbe ültessük. Virágzatai vékonyak, hosszúkásak, barnák. Igen elegáns, dekoratív növény.

Ár: 800 Ft


Tarka gyékény (Typha angustifolia 'Variegata')

Jellegzetes buzogányukról a legismertebbek a vízparti növények közül. Csak nagy ültetőládában lehet megfelelő gyékényállományt kialakítani. A buzogányok nyár elején bújnak elő. Amit mi kínálunk az a nálunk is gyakori keskenylevelű gyékény tarka levelű változata! Igazi különlegesség!

Ár: 2000 Ft


Törpe gyékény (Typha minima 'compacta')

Az egyetlen, kis tavakhoz való gyékény keskeny levelekkel és dobverőszerű virágzattal. Kedves kis tóparti növény.

Ár: 1500 Ft


Tündérfátyol (Nymphoides peltata 'yellow sensation')

Neve és vízre terülő úszó leveleinek alakja után a tündérrózsák családjába tartozónak vélhetnénk. Valójában tárnicsféle. Vékony, elágazó, kúszó gyöktörzse az iszapban messzire szétterül. Ovális vagy kerekded leveleinek fonákja barna színű. Júniustól augusztusig virít. A víz fölé emelkednek tölcsér alakú, élénksárga, 3 cm nagy virágai, amelyeknek hosszú kocsánya a levélhónanaljból ered. Magról is szaporodik, többnyire azonban gyöktörzsével terjed.  Az Alföld állóvizeiben a tündérrózsahínár tagja az alapfaj.

Ár: 800 Ft


Szibériai nőszirom (Iris sibirica 'blue sky')

Nedves, főleg alföldi réteken és láperdőkben terem alapfaja. Levelei rövidek, keskenyek, sásszerűek. Leveles szárán egyetlen sötétlila virág nyílik május-júniusban. Sekély vízben is tartható.

Ár: 800 Ft


Mocsári nőszirom (Iris pseudacorus 'sunshine')

A vízpartok egyik feltűnő virágú növénye. Vízből kiálló magas szárán ülnek nagy sárga virágai. Május-júniusban virágzik, a kálmost hamisították gyöktörzsével. Sekély vízben és jó vízellátottságú parti részen egyaránt szépen fejlődik.

Ár: 800 Ft


Mocsári nőszirom (Iris pseudacorus 'flora plena')

Telt virágú változata a Mocsári nősziromnak. Mintha két virág nyílna egymáson.

Ár: 800 Ft


Mocsári nőszirom (Iris pseudacorus 'variegata')

Tarka levelű változata a Mocsári nősziromnak. A levelek tarkasága kora tavasszal sokkal intenzívebb!

Ár: 800 Ft


Kaliforniai vízipipacs (Anemopsis californica)

Hazájában gyógynövénynek is gyűjtik - csökkenti a sérülésekkel járó duzzanatokat. Főleg tavasszal és nyár elején díszít sekély vizekben, ilyenkor hozza feltűnő méretű virágait. Los Angeles mellett őshonos, a Hungry-völgyben, illetve a Kern folyó mentén.

Elfogyott!


Kaméleonvirág (Houttuynia cordata 'Chameleon')

Az előző faj tarka levelű változata, 'chameleon' név mellett 'variegata'-nak is nevezik. Levelei többszínűek, a krémsárgától és a zöldtől kezdve az olivpöttyös izzó pirosig. Amúgy az előzőekben leírtak vonatkoznak erre a fajtáras is, ugyanolyan igénytelen, mint a zöld levelű változat.

Ár: 600 Ft


Orvosi lobélia (Lobelia siphilitica)

Pompás lobéliafaj, egykor gyógynövényként használták. Nagyon szép kék színű virágait a nyári hónapokban nyitja, a növényvilágban ritka az ilyen kék szín! Szegélynövénynek alkalmazható, semmiképpen ne legyen a gyökérnyaka felett víz, mert akkor elrothad.

Elfogyott!


Fehér orvosi lobélia (Lobelia siphilitica 'Alba')

Az előző fajnak a hófehér virágú kertészeti változata. A levelei sokkal üdébb zöldek, mint a kék virágúnak.

Elfogyott!


Püspöklila lobélia (Lobelia cardinalis)

Sötétciklámen virágú különlegesség, könnyen tartható csakúgy, mint az orvosi lobélia, annyi a különbség, hogy ez a faj jobban szereti, ha sekély vízbe helyezzük, nem érzékeny annyira a nedvességre, mint az előző faj. Virágai rikítanak  a tóparton!

Ár: 1000 Ft


Tűzpiros lobélia (Lobelia cardinalis)

Levelei sötétbordók, virága tűzpiros, messziről mintha lángolna. Nyár derekán virágzik, kb. fél m magasra nő.  Fagymentes helyen teleltessük, ha lehetőség van rá.

Elfogyott!


Lazacszínű lobélia (Lobelia 'salmonpink')

Levelei rózsaszínes árnyalatúak, virágai lazacszínben pompáznak nyár derekán. Fagymentes helyen teleltessük, ha lehetőség van rá.

Elfogyott!


Lobelia vedarensis

Nagy, kékes virágait nyár derekán hozza, kb. egy hónapig virágzik. 50 cm magasságúra fejlődő lobéliafaj.

Elfogyott!

[1. oldal] [2. oldal] [3. oldal]

Copyright © 2006 www.vizi-husevonoveny.hu
 All Rights Reserved.