Magok

A harmatfűfajokat nedves novobalt felszínére kell vetni és nem szabad őket takarni. Fényen csírázóak, a csírázás 3-4 hét után következik be optimális esetben. 20-25 fok szükséges a jó csírázáshoz, a talaj soha nem száradhat ki! A télálló fajokat ősszel célszerű vetni és kinn teleltetni, mert a jó keléshez hideghatás szükséges. A magvak kizárólag saját termesztésűek, ha nem is garantáljuk a csírázásukat (mint ahogy más sem), a frissességüket és a csíraképességüket viszont igen! A termesztőközeg soha ne száradjon ki! Pontosan tartsuk be a fentebb leírtakat a sikeres keléshez! Az egységnyi adag alatt legalább 30 szem friss, legfeljebb 1 éves mag értendő!

Vénusz légycsapója (Dionaea muscipula forma typica)

Észak- és Dél-Karolina lápjairól került Európába az 1700-as években ez a növénykülönlegesség. Valószínűleg a legismertebb és legnépszerűbb ragadozó növény. Aktív ragadozó, nem úgy mint a hízókák vagy a harmatfüvek. Sok fajtáját alakították ki a növénynemesítők. Rendszeresen virágzik és csíraképes magot köt. A magokat savanyú tőzeg felszínére vessük, takarni nem szabad, fényen csírázók. A csírázás több hónapig is elhúzódhat egyes magoknál. Egy adag 40 szem magot tartalmaz.

Ár: 400 Ft/adag


Kereklevelű harmatfű (Drosera rotundifolia typ giant)

Magyar neve: Kereklevelű harmatfű a levél formájára utal. A hazánkban élő típus már csak néhány helyen él a tőzegmohalápokon. Jégkorszaki maradványnövény, korábban a köztes-, és a hosszúlevelű harmatfüvekkel élt együtt, de utóbbiak kipusztultak rég. Nyár elején hozza apró fehér virágait füzérben, ősszel telelőrügyet fejleszt, ami átmenti a következő évre. NE A SZOBÁBAN TELELTESSÜK, MERT AZ VÉGZETES A NÖVÉNYRE!!!

Ár: 600 Ft/adag


Hosszúlevelű harmatfű (Angol hf)-Drosera longifolia (anglica)

Igen ritka növény, valódi kuriózum, korábban hazánkban is élt a Balaton-felvidéken található lápokon. Sajnos a bauxitbányászat miatt a talajvízszint lecsökkent és ezek a lápok megszűntek, ezzel együtt a növény élettere is eltűnt. Télálló faj, gond nélkül átvészeli a telet akár cserépben, akár tőzegágyba ültetve. Ilyenkor erőteljes telelőrügyet képez, ami átmenti a növényt a következő évre. Apró, fehér virágokat hoz.

Ár: 600 Ft/adag


Drosera filiformis ssp. filiformis

Ritkán kapható növény, melynek neve angolról lefordítva fonállevelűt jelent. Télire széles, lapos telelőrügyet fejleszt, mely fehér szőröktől gyapjas, ezzel is a hideg ellen védekezik. Világszerte tőzegágyakba ültetik, de cserepes növénynek is ideális. Nyáron sok vizet és rengeteg napot igényel, ekkor virágzik, 2,5 cm átmérőjű rózsaszín virágokat fejleszt. Leveleit páfrányokhoz hasonlóan göngyöli ki. Télen éppen hogy csak a talaja alul nyirkos legyen, felül száraz! Rendkívül érzékeny télen a nedvességre! Magja 6-8 hét nedves hűtést igényel.

Származási hely: Pine Barrens, New Jersey, USA

Ár: 600 Ft/adag


Utricularia subulata

Észak-Amerikában gyomként tartják nyilván ezt a kis termetű növényt. Gazdagon virágzik egész évben még csíraképes magokat is köt. A gyűjteményben is gyomosít, de nem konkurense egyik növénynek sem, annyira kis termetű. Érdekes jelenség figyelhető meg nála, a kleisztogámia, miszerint a bimbók úgy kötnek magot, hogy ki sem nyílnak. Még fügekaktuszon is megfigyelték ezt a kis növényt, tehát ebben az esetben nevezhető epifitának is.

Ár: 400 Ft/adag


Zergeszarv (Proboscidea louisianica)

A Martíniafélék családjába tartozik ez az észak-amerikai származású növény. A növény szubkarnivóra, egynyári, tavasztól a fagyokig kinn nevelhető, akár kiültetve, akár nagy cserépben. Kellemetlen szagú és ragacsos, a levéltetvek és egyéb apró rovarok bőségesen ragadnak rá. Félérett termése az uborkához hasonlóan eltéve kiváló savanyúság!

Ár: 600Ft/10 mag


Sárga zergeszarv (Ibicella lutea)

Dél-Amerikai eredetű, sivatagi körülmények közt élő martíniaféle. Az egész növényt sűrűn borítják az apró, nyálkától ragadós szőrök, melyekkel megragassza a rá mászó vagy rá leszálló rovarokat. Bár a növény nem termel emésztő enzimeket, ennek ellenére kísérletekkel bizonyították, hogy az elpusztult rovarokból tápanyagokat vesz fel. Termése még az előbbi fajénál is merészebb formájú, rendkívül fás, kemény. Akár nagy cserépben, akár kertbe, laza talajba kiültetve is egyaránt jól érzi magát. Magja lassan csírázik, de aztán a palánta gyorsan fejlődik. Szárazkötészetben használják.

Ár: 600Ft/10 mag


Sötétlila zergeszarv (Proboscidea parviflora)

Az Egyesült Államok délnyugati részéről származik ez az egynyári szubarnivóra. Sötétrózsaszínű virágait bőségesen hozza a fagyokig. Leveleit gazdagon beborítják a pórul járt levéltetvek, lisztecskék, de bármelyik apróbb rovar megjárja, amennyiben ennek a növénynek a levelére próbál leszállni. Szabad földbe és edénybe egyaránt ültethető, a sok vizet, napos fekvést szereti. Termései karcsúbbak az előző fajoknál, magjai hófehérek. Hazánkban csak nálunk kapható jelen pillanatban. Igazi ritkaság!

Elfogyott!


Drosera burmannii

Sok tekintetben kuriózum faj a harmatfüvek közt. Egynyáriként viselkedik, az esős, forró időszakban a magról kelő növények hihetetlen gyorsan kifejlődnek, magot érlelnek, aztán elpusztulnak. Ilyenkor, tél közeledtével le kell szedni a magját, hogy gondoskodjunk a következő évi generációjáról. A tentákulumainak a mozgása is egyedülállóak, a ráragadó rovarra egy percen belül megkezdődik az üvegkapilláris szerű tapogatók ráhajlása.

Származási hely: Délkelet-Ázsia, Észak-Ausztrália

Ár: 600 Ft/adag


Pinguicula grandiflora

Európa hegyvidékein honos hízókafaj, mely a télálló hízókák közül az egyik legkönnyebben tartható. Gyönyörű kékes virágait tavasszal hozza, közvetlenül a telelőrügy fakadása után. Nyáron is hozhat elvétve egy-egy virágot. Toktermése van, melyben sok apró, jól csírázó mag képződik. A magoncok lassan fejlődnek de könnyen nevelhetők. Szaporításának másik egyszerű módja a számtalan sarjrügy óvatos leválasztásával történik.

Származási hely: Európa magashegységei

Elfogyott!


Lápi hízóka (Pinguicula vulgaris)

Nevével ellentétben mára sajnos egyáltalán nem mondható közönségesnek. Legnagyobb ellensége az ember, mivel élőhelyeit kapzsi módon tönkreteszik (lecsapolás, drénezés, beerdősítes, stb.). Hazánkban mára csak egyetlen termőhelyen él csökkent egyedszámban Sopronkőhida közelében (egyes években elő sem került, de voltak olyan évek, amikor mindössze 3, ill. 17 példányt találtak belőle). A télálló hízókák között viszonylag könnyen tartható. Megjelenését és virágszínét illetően változékony faj.

Származási hely: Eurázsia, É-Amerika

Elfogyott!

Copyright © 2006 www.vizi-husevonoveny.hu
 All Rights Reserved.