Télálló harmatfüvek

Az északi féltekén a sarkok körül (cirkumpolárisan), illetve a déli féltekén, Új-Zélandon élnek a harmatfüveknek a zord, hideg telekhez adaptálódott fajai. Európában (korábban hazánkban is) 3 fajuk él vadon: Drosera rotundifolia, intermedia és anglica. Utóbbi két faj már kipusztult Magyarországon. Sajátosságuk a telelőrügy (hibernákulum) képzése a közelgő hideg beállta előtt, amit tulajdonképpen pikkelyekké módosult levelek alkotnak. A növényeinket ilyenkor hűvösen és kicsit szárazabban tartsuk a hibernákulum megpenészesedését elkerülendő. Ilyenkor menthetetlen a növényünk. Könnyen érlelnek magokat, ezeket azonnal el lehet vetni, de hideghatás szükséges számukra a jó kelési eredmény érdekében. Észak-Amerikában él a hosszú, fonálra emlékeztető levelű Drosera filiformis, szintén markáns hibernákulumot képez a hideg beállta előtt. Ez már inkább haladó gyűjtőknek való növény, mivel a teleltetése nehézkesebb. És most jöjjenek a fajok!

Hosszúkás levelű harmatfű (Drosera x obovata)

 A D. rotundifolia 20 kromoszómával rendelkezik, míg a D. anglica 40-el, a természetben is keletkező hexaploid növényeket Drosera x obovatanak nevezzük. Steril hibrid, tehát a növény virágzik, de magot nem köt. Ennél fogva szaporítása is kissé lassú és nehézkes. Hazánkban nem él, legközelebb Erdélyben található. A télálló fajokhoz mérten hatalmas és rendkívül látványos harmatfű. Ha hosszú távon egymás mellett tartjuk a két szülő fajt, akkor magától is létrejöhet gyűjteményekben.

Származási hely: Hibrid

Ár: 1000 Ft/db


Hosszúlevelű harmatfű (Angol hf) - Drosera longifolia (anglica)

Igen ritka növény, valódi kuriózum, korábban hazánkban is élt a Balaton-felvidéken található lápokon. Sajnos a bauxitbányászat miatt a talajvízszint lecsökkent és ezek a lápok megszűntek, ezzel együtt a növény élettere is eltűnt. Télálló faj, gond nélkül átvészeli a telet akár cserépben, akár tőzegágyba ültetve. Ilyenkor erőteljes telelőrügyet képez, ami átmenti a növényt a következő évre. Apró, fehér virágokat hoz.

Származási hely: Észak-Amerika, Eurázsia

Ár: 1000 Ft/db


Köztes levelű harmatfű (Drosera intermedia)

Különleges életmódú növény, vízi harmatfűnek is nevezik, mivel gyakran sekély vízből kiemelkedve vár az áldozatára. USA keleti partvidékén nagy méretű típusa él, ezeknek a szitakötők a leggyakoribb áldozataik. Korábban hazánkban is élt a tőzegmohalápokon. Szintén széles körben elterjedt, egy kis izolált csoport eljutott még Kubába is, ahol trópusi életmódhoz alkalmazkodtak, nem képeznek telelőrügyet. Mi az európai típust kínáljuk, ezek kisebb termetűek. Kérésre külön küldünk választhatóan német vagy lengyel típust! Virágzóképes növények!

Származási hely: Észak-Amerika, Eurázsia

Ár: 1000 Ft/db


Drosera filiformis 'Florida Giant'

A Drosera filiformis egyik változata, mely az alapfajnál délebben fordul elő, melegebb, szubtrópusi területeken. Eredete nem teljesen tisztázott, de a legvalószínűbb, hogy az alapfaj hibridizálódott a Tracey harmatfüvével. Ezt igazolja termete is, mely a kettő között található. Enyhe pihenő időszaka figyelhető meg télen, ez teszi igazán alkalmassá szobai, terráriumi tartásra. Nyáron kihelyezhető a szabadba, de a kemény fagyoktól óvni kell!

Származási hely: Florida, USA

Ár: 1500 Ft/db


Drosera filiformis ssp. filiformis

Ritkán kapható növény, melynek neve angolról lefordítva fonállevelűt jelent. Télire széles, lapos telelőrügyet fejleszt, mely fehér szőröktől gyapjas, ezzel is a hideg ellen védekezik. Világszerte tőzegágyakba ültetik, de cserepes növénynek is ideális. Nyáron sok vizet és rengeteg napot igényel, ekkor virágzik, 2,5 cm átmérőjű rózsaszín virágokat fejleszt. Leveleit páfrányokhoz hasonlóan göngyöli ki. Télen éppen hogy csak a talaja alul nyirkos legyen, felül száraz! Rendkívül érzékeny télen a nedvességre!

Származási hely: Pine Barrens, New Jersey, USA

Ár: 1000 Ft/db


Tracy harmatfüve (Drosera filiformis ssp. traceyi)

Rendkívül ritkán találkozhatunk ezzel a növénnyel termesztésben. A Drosera filiformis egyik alfajáról van szó, mely méreteivel tűnik ki. Mind az alapfajnál, mind más harmatfüveknél jóval nagyobb termetű. Kísértetiesen emlékeztet egy Drosophyllumra, első pillantásra nehéz is a kettőt megkülönböztetni egymástól. A levélhossz elérheti a 60 cm hosszúságot is. Télen hibernákulumot fejleszt, mely gyapjas-szőrös. A nagy hidegtől védeni kell, -5°-nál hidegebbet ne kapjon. Szinte teljesen szárazon teleltessük, amennyiben van élő tőzegmohánk, úgy a rügyet tisztítsuk le és abba csomagoljuk ilyenkor.

Származási hely: USA délkeleti része, Kalifornia állam

Ár: 1500 Ft/db


Drosera x hybrida (Drosera intermedia x filiformis 'New Jersey')

Két mérsékeltövi harmatfűnek a hibridje, mely megjelenésében inkább filiformisra emlékeztet. Nyár végére a szimpla növény több tenyészőcsúcsot képez, melyek a nyugalmi időszak vége felé elválaszthatóak, így könnyen és gyorsan szaporodik. Könnyen tartható hálás rovarfogó, mely igen dekoratív!

Származási hely: Hibrid

Ár: 1000 Ft/db


Kereklevelű harmatfű (Drosera rotundifolia typ giant)

Magyar neve: Kereklevelű harmatfű a levél formájára utal. A hazánkban élő típus már csak néhány helyen él a tőzegmohalápokon. Jégkorszaki maradványnövény, korábban a köztes-, és a hosszúlevelű harmatfüvekkel élt együtt, de utóbbiak kipusztultak rég. Nyár elején hozza apró fehér virágait füzérben, ősszel telelőrügyet fejleszt, ami átmenti a következő évre. NE A SZOBÁBAN TELELTESSÜK, MERT AZ VÉGZETES A NÖVÉNYRE!!!

Származási hely: Észak-Amerika, Eurázsia

Elfogyott!


Drosera rotundifolia x intermedia (Drosera x beleziana)

 Az északi féltekén, néhány tőzeglápon, ahol a két szülőfaj előfordul, néha megtörténik, hogy összeporzódnak és a kis magok csírázásnak indulnak. Az eredmény egy minden várakozást felülmúló, igen életerős hibrid növény lesz! A növény magot nem hoz, csak vegetatívan szaporítható. Igen ritka, nehezen beszerezhető növényfajról van szó, gyűjtemények értékes darabja!

Származási hely: Hibrid

Ár: 1000 Ft/db

Copyright © 2006 www.vizi-husevonoveny.hu
 All Rights Reserved.