Vízi csigák

Éles csiga (Planorbis planorbis)

Sárgás-szarubarna házát felül domború, alul lapos kanyarulatok alkotják. Az utolsó kanyarulat alsó széle közelében élesen kiálló taraj fut. Az iszapos fenekű, növényzettel gazdagon benőtt állóvizeket kedveli. Tüdős csiga, nincs kopoltyúja, tehát nem a vízben elnyelt oxigént hasznosítja. Így a víz szennyeződéséből adódó oxigénhiány nem zavarja, a víz kiszáradását is ideig-óráig elviseli. Ha élőhelyén kedvezőtlenek a feltételek, akkor mérete jóval kisebb marad, mint ellenkező esetben. Hosszú serteszerű tapogatói vannak, szemei azonban nem ezek végén, hanem a tövükben helyezkednek el.

Elfogyott!


Mocsári csiga (Lymnaea palustris)

Szarubarna háza tornyosan megnyúlt, a héj felülete sokszor hálózatos. Alakja változó, karcsúbb és zömökebb példányai ismeretesek. Mocsarakban, tavakban, pocsolyákban él, de vízlevezető árkokban, vízi medencékben is találhatjuk. 

Elfogyott!


Nagy tányércsiga (Planorbarius corneus)

A család legnagyobb hazai faja. Zöldesbarna vagy vörösbarna színű háza alul kevésbé, felül erősebben mélyed be. Kanyarulatai hengeresek lennének, mivel azonban minden kanyarulatba az előző benyomul, azok veseformát öltenek. Ilyen alakú a szájadék nyílása is. Gyakori, igénytelen csiga, még az erősebben felmelegedő mocsárvízben is megél.

Elfogyott!

Copyright © 2006 www.vizi-husevonoveny.hu
  All Rights Reserved.