Szárazföldi  rencék

A rencefélék között nem csak vízi fajokat találunk, hanem nedves, mocsaras, lápos élőhelyekhez alkalmazkodottakat is. A talajt át meg átszövik, gyorsan fejlődnek , többségük feltűnő, színes virágokkal hálálják meg a jó tartást. Fán lakó fajokat is találunk köztük, ezek nem igényelnek annyi talajnedvességet. A szárazabb élőhelyhez alkalmazkodott fajok hajtásai megvastagodnak és víztároló szervként mentik át e növényt a következő esőig. Ezeket mértékkel kell öntözni, főleg télen. Többségük jobban szereti az állandó  meleget, gyorsabban fejlődnek. Többségük könnyen tartható, gyorsan fejlődnek, gazdagon virágoznak. Ha a talajukat átszövik, akkor akár a cserépből is ki lehet szedni őket és nedvesen tartva az oldaluk is bezöldül, érdekes látványban lesz részünk.

Utricularia lateriflora

Robert Brown írta le a fajt 1810-ben. Tiszta tőzegen vagy homokkal kevert tőzegen egyaránt jól érzi magát, gyorsan benövi a rendelkezésére álló helyet. Apró ibolyakék virágait nyáron  folyamatosan hozza. Ausztrália több pontján előfordul (Új-Dél-Wales, Queensland, Dél-Ausztrália, Tasmánia, Victoria), endemikus faj.

Származási hely: Ausztrália

Ár: 800 Ft


Utricularia praelonga

Ez a közepes termetű szárazföldi rencefaj dél-amerikai endemizmus. Heterofíliás növény, ami azt jelenti, hogy hosszú, fűnemű és rövid pikkelyszerű leveleket egyaránt hoz. Füves élőhelyeken tenyészik, a hosszú leveleivel tulajdonképpen a füvekkel konkurál.

Származási hely: Brazilia, Paraguay, Argentina

Ár: 800 Ft


Utricularia calycifida

Közepes méretű szárazföldi rendefaj változatos, többnyire lilás virágokkal. Jellemző rá a felemás levelűség, ezt a képen is jól érzékelni. Ritka, nehezen beszerezhető faj! Dél-Amerikai endemizmus. A képen látható nagyságú növényeket kínálunk.

Származási hely: Brazília, Guayana, Venezuela és Suriname

Elfogyott!


Utricularia sandersonii

Igénytelen, gyors növekedésű terresztris rence, apró kerek levelei gazdagon befedik a talajfelszínt. Talaját gazdagon átszövik a hajtások, százával beborítva hólyagcsapdákkal.

Származási hely: Afrika, Madagaszkár

Ár: 800 Ft


Utricularia dichotoma

Terresztris rencefaj apró liláskék virágokkal, gyorsan fejlődik és hamar benövi az edényét, tavasztól őszig pedig gazdagon virágzik. Apró zöld leveleket fejleszt, a talaját pedig hólyagcsapdákkal hálózza be. Alátétjében mindig legyen lágy víz! Ezt a növényt is novobaltba ültessük.

Származási hely: DNY-DK Ausztrália

Ár: 800 Ft


Utricularia bisquamata 'small flower'

Változékony miniatűr faj, mely egész évben folyamatosan virágzik optimális esetben és csíraképes magokat is köt. Az apró virágok szépen színesednek, sárga, ibolya, narancs és fehér található meg egyszerre bennük.  Enyhe fagyokat is elvisel a növény. Az apró virágú típusát kínáljuk a növénynek.

Származási hely: Dél-Afrika

Ár: 800 Ft


Utricularia bisquamata 'wide flower'

Az előbbi változatnál jóval látványosabb, nagyobb virágokat hoz. Hasonlóan könnyen tartható, mint a kis virágú.

Származási hely: Dél-Afrika

Elfogyott!


Utricularia longifolia

Terresztris rencefaj, nagy termetű, hosszú bőrnemű levelekkel, nem szereti, ha állandóan vízben áll, kicsit mérsékeltebben öntözzük, mint a többit. Nagyon feltűnő virágú. Könnyen tartható, érdekes növény.

Származási hely: Brazília

Ár: 1000 Ft


Utricularia livida

Ezt a kedves kis talajlakó rencét E. Mey fedezte fel 1837-ben. Fehér virágait, melyek halványlila csúcsban végződnek folyamatosan és gazdagon hozza egész évben. Virágai és levelei egyaránt aprók. 25 C fokon és 50-60 % relatív páratartalomban fejlődik kielégítően. A bőséges fény a folyamatos virágzás feltétele. Az egész trópusi Afrika területén elterjedt, mi a dél-afrikai típust kínáljuk.

Származási hely: Dél-Afrika

Ár: 800 Ft


Utricularia livida 'wide flower'

Az előbbi rencefaj széles virágú változata, nagyon látványos növény.

Származási hely: Dél-Afrika

Elfogyott!


Utricularia subulata

Észak-Amerikában gyomként tartják nyilván ezt a kis termetű növényt. Gazdagon virágzik egész évben még csíraképes magokat is köt. A gyűjteményben is gyomosít, de nem konkurense egyik növénynek sem, annyira kis termetű. Érdekes jelenség figyelhető meg nála, a kleisztogámia, miszerint a bimbók úgy kötnek magot, hogy ki sem nyílnak. Még fügekaktuszon is megfigyelték ezt a kis növényt, tehát ebben az esetben nevezhető epifitának is.

Származási hely: Amerika, Madagaszkár, Borneó, Thaiföld

Ár: 800 Ft


Utricularia parthenopipes

1986-ban fedezte fel a növényt Peter Taylor Dél-Amerikában. Brazíliában, Bahia állam középső részén fekvő hegyvidéken fordul elő, délen Pico das Almas, északon pedig Morro do Chapeu homokkő szikláin, 500-1500 m magasságban. Könnyen tartható faj, a többi, itt felsorolt rencefajjal együtt tartható. Homok és tőzeg keverékében érzi magát a legjobban.

Származási hely: Brazília, Bahia

Ár: 800 Ft


Utricularia sp.2

Kb. fél centis virágait hosszú szárakon hozza, érdekes, elnyújtott formájúak. Nyaranta virágzik, jól szaporítható hálás rencefaj.

Ár: 800 Ft


Utricularia sp. hermanus

Apró ibolyaszín virágait nyaranta hozza, könnyen tartható terresztris rencefaj.

Származási hely: Dél-Afrika

Ár: 800 Ft


Utricularia nelumbifolia

Nagy termetű évelő rencefaj, mely Brazília esőerdeinek lombkoronaszitjében él. George Gardner írta le 1842-ben. Tipikusan vízi faj, de kultúrában élő sphagnumban vagy akár savanyú tőzegben is kielégítően fejlődik. Élőhelyén a Vrisea nemzetség (fánlakó, epifita broméliák) fajainak levélrozettájában összegyűlő esővízben él és növényről-növényre kúszik hosszú indáival. Jellemzően szárazabb, vulkanikus eredetű területeken él 800-2200 m között. Egész évben virágzik és csíraképes magokat is köt. Ritka, értékes faj.

Származási hely: Brazília

Elfogyott!


Utricularia prehensilis

Kis-közepes termetű évelő szárazföldi rencefaj. A trópusi Dél-Afrika több államában őshonos, széles elterjedési területtel bír. Mocsarakban, lápokon, nedves réteken fordul elő, általában a tengerszint feletti magasságban, de areájának déli részén 2100 m magasságig felhatol Tanzániában. 1837-ben fedezte fel és írta le Ernst Heinrich Friedrich Meyer. (Forrás: Wikipedia) 

Származási hely: Kelet-Transvaal

Ár: 1000 Ft

Copyright © 2006 www.vizi-husevonoveny.hu
  All Rights Reserved.