Európai hízókák

 

A mérsékelt égövi hízókafajok tartásának vannak irányelveik, amiket szigorúan betartva érhetünk el csak sikereket ezekkel a csodálatos és ritka növényekkel. Odafigyeléssel és kis gondoskodással páratlan szépségű növényeket nevelhetünk. Alapvetően nedvességkedvelő fajok, tehát a vegetációs időszakban állhat alattuk lágy víz. Télen telelőrügyeket képeznek, ha szerencsénk van, ilyenkor sarjakat is fejlesztenek, amikkel sokszorosításuk történhet. A téli időszakban kevesebb vizet adjunk nekik, de a kiszáradás ilyenkor is végzetes! Ültetési közegnek a szakirodalom számtalan szubsztrátumot ajánl, többségük nehezen beszerezhető. Mi, ezeket a növényeket 2/3 rész tőzegbe és 1/3 rész meszes folyami homok keverékébe ültetjük. Kevés mészkőport is lehet adagolni hozzájuk, de nem szükségszerű (mészkedvelő növények). A hagymácskák nem szövettenyésztettek, tehát eléggé ellenállóak a penészfajokkal szemben. Nyáron szeretik a tűző napot, viszont ez nem párosulhat forrósággal, mert az végzetes számukra. A növény ilyenkor szétrohad. Érdekesség, hogy egyik fajukat a Pinguicula poldiniit közel egy évtizeddel ezelőtt fedezték fel Olaszországban, egy autóút feletti sziklafalon. Egyébként hajlamosak az európai fajok mészkősziklák repedéseiben is megtelepedni. De mesterséges létesítmények, falak, erdei források fugáiba is betelepülhetnek a hegyvidékekhez közel, mivel magjaik aprók, így a széllel terjedhetnek. Hazai vonatkozásban megemlítendő a lápi és a havasi hízóka, melyek közül már csak az előbbi él pár helyen az országban kritikusan alacsony egyedszámban. Az utóbbi már közel 50 éve eltűnt. Ezért is érdemes foglalkozni velük, hogy a gyűjtők segítségével ne váljanak "egyszer volt növényekké". 

Pinguicula vallisneriifolia x grandiflora

Csodálatos hibrid növény, mely virágzási időben vetekszik bármelyik mexikói rokonával. Nagy termetű növény, jóval nagyobb, mint a többi európai faj.

Származási hely: Európa magashegységei

Elfogyott!


Lápi hízóka (Pinguicula vulgaris)

Nevével ellentétben mára sajnos egyáltalán nem mondható közönségesnek. Legnagyobb ellensége az ember, mivel élőhelyeit kapzsi módon tönkreteszik (lecsapolás, drénezés, beerdősítes, stb.). Hazánkban mára csak egyetlen termőhelyen él csökkent egyedszámban Sopronkőhida közelében (egyes években elő sem került, de voltak olyan évek, amikor mindössze 3, ill. 17 példányt találtak belőle). A télálló hízókák között viszonylag könnyen tartható. Megjelenését és virágszínét illetően változékony faj.

Származási hely: Eurázsia, É-Amerika

Elfogyott!


 

Pinguicula grandiflora

Európa hegyvidékein honos hízókafaj, mely a télálló hízókák közül az egyik legkönnyebben tartható. Gyönyörű kékes virágait tavasszal hozza, közvetlenül a telelőrügy fakadása után. Nyáron is hozhat elvétve egy-egy virágot. Toktermése van, melyben sok apró, jól csírázó mag képződik. A magoncok lassan fejlődnek de könnyen nevelhetők. Szaporításának másik egyszerű módja a számtalan sarjrügy óvatos leválasztásával történik.

Származási hely: Európa magashegységei

Ár: 1500 Ft

Copyright © 2006 www.vizi-husevonoveny.hu
  All Rights Reserved.