Kancsókák

A Nepenthaceae, a kancsókák családjának 80 faja az óceániai szigetvilágon, Madagaszkáron és Ausztráliában fán és talajon él. Levélmódosulása, amit az első ránézésre levélnek hinnénk, csupán a levélalap, a kacsszerű képződmény rajta a levélnyél, a kancsó pedig a levél, a rajta található eresszel. Ez a fedő az emésztőnedv felhígulását akadályozza meg, védi az esővíztől, nem záródik be. A levélnyél a kapaszkodásban is segíti a növényt, és egyenként rögzíti a kancsókat a környezetében lévő ágakhoz. Néhány faj verme, a "csapda" olyan nagy (akár 2-3 literes), hogy azt már az ágak nem bírják el, így ezek leköltöztek a talajra. Ha egy-egy levél elveszti a funkcióját, teteje összeszárad és mint vízgyűjtő működik. Kétlaki növények. Virágzatuk felfelé álló fürt. Függesztett kosárban vagy cserépben lombföld, tőzeg, fenyőkéreg l-l arányú keverékébe ültessük. Pára- és fényigényes növény, csak esővízzel öntözzük. Meghálálja az 1-2 ezrelékes ammónium- nitráttal végzett lombtrágyázást. A porzós, és a termős virág ritkán nyílik egyszerre, így ritkán érleli meg repítőszőrös magjait. A természetben is sok hibridje fordul elő. Ivartalanul, dugványozással szaporítva faj-, fajtaazonos egyedeket kapunk. Ősszel szaporítjuk, mert ilyenkor tudjuk a talpmeleget legjobban megteremteni. A levélalapot felére visszavágva, a 3-4 leveles szárdugványok párafüggöny alatt, tőzeg-perlit keverékében 2-6 hónap alatt gyökeresednek. Csak kézmeleg vízzel öntözzünk! Atkák és a gyapjastetű károsítják.

Nepenthes Rebbeca Soper

Nepenthes Rebbeca Soper kancsóka a képen látható példányok.

Származási hely: hibrid

Nem rendelhető!


Nepenthes ventricosa vörös klón

Fülöp-szigeteki hegyvidéki faj, 1200-1500 m között él hegyi esőerdőkben. Kedveli a hűvös éjszakákat és meleg nappalokat, ez kedvez a kancsóképzésének. Epifita növény, gyakran cserjékre ráfutva, azokkal teljesen összegabalyodva figyelhető meg. Kancsóinak mérete meghaladhatja a 20 cm-t. A vörös klón hosszú tervszerű szelekció eredménye, a kancsók színe látványos vörös színt ölt ahogy fejlődik.

Származási hely: Fülöp-szigetek

Nem rendelhető!


Nepenthes talangensis

Ritka magashegyvidéki faj Indonéziából. Kancsói mérete kisebb, legfeljebb 5 cm nagyságúra nő. Lassan fejlődik, az általunk kínált növények gyakorlatilag felnőttek. Ideális terráriumi faj kis termete végett. Kancsóiban a folyadék rendkívül sűrű és ragacsos, ezzel is tökéletesítette ez a faj a rovarfogó képességét. Alacsonyabb páratartalom is megfelelő számára.  Élőhelyén nappal 30 °C, éjjel 7 °C is előfordulhat.

Származási hely: Indonézia

Nem rendelhető!


Nepenthes singalana

Könnyen tartható hegyvidéki faj, mely az élőhelyén 1900-2800 m tengerszint feletti magasságokban fordul elő. Ideális terráriumi tartásra. A genetikai feltárása kimutatta, hogy igen közeli rokonságban áll a N. diatas és N. densiflora fajokkal.

Származási hely: Nyugat-Szumátra, Singgalang-hegység

Nem rendelhető!


Nepenthes bellii

Miniatűr, életerős kancsóka igen kicsi csapdákkal gazdagon megrakva, ideális faj terráriumba. Alacsony tengerszint feletti magasságban, 250-800 m között él. Csak Surigaoban előforduló bennszülött faj.

Származási hely: Fülöp-szigetek, Mindanao (Surigao)

Nem rendelhető!


Nepenthes ampullaria Brunei green

Alacsony tengerszint feletti magasságban élő faj. Kedveli a forróságot és a párát. Mint miniatűr vizeskancsók, úgy sorakoznak a fogószervei a talajon. Ideális terráriumi faj, mivel talajlakó. Ennél a fajtánál minden kancsó zöld, a kínált növények tövénél számtalan bazális kancsó tör a felszínre. A fotó az eladásra szánt növényeket mutatja.

Származási hely: Szumátra, Borneó, Malaysia Peninsular, Tájföld, Szingapur, Maluku szigetek és Új Guinea

Nem rendelhető!


Nepenthes ampullaria Brunei red

Alacsony tengerszint feletti magasságban élő faj. Kedveli a forróságot és a párát. Mint miniatűr vizeskancsók, úgy sorakoznak a fogószervei a talajon. Ideális terráriumi faj, mivel talajlakó. A Brunei red sajátossága, hogy a kancsók vörösek néhány zöld folttal. A fotó az eladásra szánt növényeket mutatja.

Származási hely: Szumátra, Borneó, Malaysia Peninsular, Tájföld, Szingapur, Maluku szigetek és Új Guinea

Nem rendelhető!


Nepenthes albomarginata

A kancsók nyílása (peristoma) alatt hófehér öv húzódik végig, bár a kancsó színe elég variábilis.

Származási hely: Szumátra, Borneó, Malaysia Peninsular

Nem rendelhető!


Nepenthes macrovulgaris

Ez a faj csak Kelet-Sabah apró hegyeinek lejtőin él ultrabázisos talajon 300 és 1000 m között. Bár ez a faj erősem hasonlít a N. hirsuta-hoz és a N. hispida-hoz, de nem szőrös. Közepes nehézségű faj megtartás szempontjából. A zöld kancsójú változatát kínáljuk.

Származási hely: Kelet-Sabah

Nem rendelhető!


Nepenthes mirabilis var. echinostoma

Az alapfaj számos Délkelet-Ázsiai országban megtalálható, mi a tüskés szájadékú típusát kínáljuk. Általában síkvidéki faj, de alkalmanként 1500 m felett is megfigyelték már. Igen sokféle élőhely típusban otthon érzi magát, de igazából mocsári növény, tavak partján fordul elő leggyakrabban. Ezen okból a kiszáradásra és az alacsony páratartalomra igen érzékeny. Levele viaszos-lakkos bevonatú, igen dekoratív. Életerős, gyorsan fejlődő nepenthes faj.

Származási hely: Délkelet-Ázsiai

Nem rendelhető!

Copyright © 2006 www.vizi-husevonoveny.hu
 All Rights Reserved.