Martíniák

 

A családot 5 nemzetségbe tartozó 17 faj képviseli, Észak-Amerikától Argentína területéig, az Atlanti-óceán partvidékén honosak. Sajátságaik az afrikai és ázsiai Pedaliaceae családba tartozó fajokra emlékeztetnek. A virágokban fellelhető hasonlóságokon kívül a közeli származástani kapcsolatokat a két családra egyaránt jellemző nyálkamirigyek előfordulása is alátámasztja. Ezen kívül közös a száraz termőhelyeken való előfordulásuk is. A kétoldali szimmetriájú, széles csövűtől a harang alakúig változó párta takarja a 2 vagy a 4 porzót, és a két termőlevél alkotta magházat. A magléc - placenta - fali helyzetű, A termésben álválaszfalak kifejlődésével megnőhet a rekeszek száma. A Martyniaceae családban a bibeszál is részt kap a termés kialakításában. Hosszan megnyúlt szarvakká módosul; ez jellemző a Proboscidea nemzetségben, ahol eléri a néhány cm hosszú termés méreteit. A termés úgy nyílik fel a válaszfalak mentén, hogy közben a szarv két ága kifelé hajlik. A termésfal szerveződése feltunő, hiszen külső rétege parenchimatikus, míg a belső része - az endokarpium - megfásodott. A Martyniák virágában csak két porzó fejlődik ki; a termés szarvai csupán a termés hosszúságának felét érik el. A tokkal megegyező hosszúságú szarva van a Proboscidea louisianicának. A fehéres vagy rózsáspiros virágainak a torka sárga. Fiatal terméseit ecetben konzerválják, mint az uborkát, és salátaként fogyaszt-ják. A 3 lágyszárú, heverő faj Észak-Amerikában - Indiana államtól délre a Mexikói-öbölig, nyugat felé pedig Coloradóig - honos.
Az Ibicella nemzetségben hasonló, de erősen bordás a termés, amely feltűnő, mert szabad a csészéje.

Sötétlila zergeszarv (Proboscidea parviflora)

Az Egyesült Államok délnyugati részéről származik ez az egynyári szubarnivóra. Sötétrózsaszínű virágait bőségesen hozza a fagyokig. Leveleit gazdagon beborítják a pórul járt levéltetvek, lisztecskék, de bármelyik apróbb rovar megjárja, amennyiben ennek a növénynek a levelére próbál leszállni. Szabad földbe és edénybe egyaránt ültethető, a sok vizet, napos fekvést szereti. Hazánkban csak nálunk kapható jelen pillanatban! Igazi ritkaság!

Elfogyott!


Sárga zergeszarv (Ibicella lutea)

Dél-Amerikai eredetű, sivatagi körülmények közt élő martíniaféle. Az egész növényt sűrűn borítják az apró, nyálkától ragadós szőrök, melyekkel megragassza a rá mászó vagy rá leszálló rovarokat. Bár a növény nem termel emésztő enzimeket, ennek ellenére kísérletekkel bizonyították, hogy az elpusztult rovarokból tápanyagokat vesz fel. Termése még az előbbi fajénál is merészebb formájú, rendkívül fás, kemény. Akár nagy cserépben, akár kertbe, laza talajba kiültetve is egyaránt jól érzi magát. Magja lassan csírázik, de aztán a palánta gyorsan fejlődik. Szárazkötészetben használják.

Elfogyott!


Lila zergeszarv (Proboscidea louisianica)

30-40 cm magas, heverő szárú egynyári, levelei, szára, virágkocsánya, csészelevelei szőrösek és nyálkától ragacsosak. Kertbe is kiültethető, de nagyobb edényben is megvan. Napimádó, jól drénezett talajt kedvel. Nyaranta az apró rovarokat tömegesen ejtik csapdába, a levéltetvektől esetenként feketéllik a növény. Érdekessége, hogy a zsenge termései fogyaszthatóak, a savanyú uborkához hasonló módon kell eltenni őket. Észak-Amerikában kedvelt zöldségféle. Termései kb. 10 cm-esek, éréskor megfásodnak, magjait nehezen lehet kiszedni belőlük. Nagyon különlegesek ezek a termések, szarvszerű képződményeket viselnek. Szárazkötészetben használják.

Elfogyott!

Copyright © 2006 www.vizi-husevonoveny.hu
 All Rights Reserved.