Gyakran intézett kérdések

A húsevő növények embert is esznek?

Nem, nem esznek emberhúst! Tehát ránk teljesen veszélytelen, ártalmatlan növények. Laboratóriumi körülmények közt azonban tesztelték emberi szövetekkel a Vénusz légycsapóját és valóba megemésztette az "emberhúst", sőt, még fel is tudta eredményesen használni. A bőrszövetet nem annyira tudja hasznosítani, mint az izmokat, kötőszöveteket.


Télen, amikor nincs rovar, akkor éhen halnak növényeink?

Bármennyire is húsevő növények, mégis csak növények, tehát mint olyanok, a gyökereik segítségével a talajból felvett molekulákból és a gázcserenyílásaikon keresztül megkötött szén-dioxidból a napfény segítségével cukrot és egyéb szerves anyagokat állítanak elő. A megfogott áldozatból többnyire nitrogént vesz fel. Ez csak kiegészítés a növényeknek, így ha nem kapnak rovart, akkor is többnyire zavartalan a fejlődésük. Bár bizonyított tény, hogy ha foghatnak rovart, akkor nagyobbra nőnek, gazdagabban virágoznak, stb...


Büdösek a húsevő növények?

Ez ügyben csak saját tapasztalatainkat tudjuk megosztani. A harmatfüvek, rencék, hízókák abszolút szagtalan növények. Sőt, a Drosophyllum levelei intenzív mézillatúak. Egyedül a kancsókáknál figyeltük meg olykor, hogy kellemetlen szagúak a kancsók környéke. De ritka jelenség, a sok rovar és a megnőtt emésztő enzimszint idézte ezt elő. Végére hagytam a kürtvirágokat. Falánk ragadozó növények, egy kifejlett növény a szabadban egy szezon alatt ezrével pusztítja el a rovarokat, de még azokat is megmérgezheti, ami rászáll. Utóbbiak a bomlásukkal okoznak rossz szagot. De ahhoz, hogy a fent leírtakat tapasztaljuk, rengeteg növényt kell hogy tartsunk egymás közelében.


Ezek kaktuszok?

Ez a kérdés szót se nagyon érdemel, semmi közük a kaktuszokhoz, talán annyi, hogy kétszikű növények.


Ki lehet őket ültetni sziklakertbe?

A többségüket meg se próbáljuk, hiszen a javuk trópusi növény. Ha kertbe akarjuk őket tenni, akkor a tőzegágy készítése javasolható. Speciális, védett sziklakertekbe azonban a télálló hízókákat ki lehet tenni, de szerintem ehhez túl értékes növények...


Panelházban tarhatóak e?

Többségüknek ehhez speciális mikroklímát kell kialakítani, tehát ablak közelbe helyezni őket pl. kis üres akváriumba. Télen olykor speciális növényes fénycsővel pótmegvilágítást is kell alkalmaznunk. De ez nem szükségszerű, függ az ablakunk tájolásától és hogy mennyi direkt napot kapnak? Azonban a pótmegvilágítást mindenképpen meghálálják. A kancsókák azonban sokszor minden beavatkozás nélkül burjánoznak a panelházi ablakokban (hallomásból tudjuk. nem saját tapasztalat).


Ezek a dögvirágok?

A rovaremésztő növények nemzetségei igen távol állnak a dögvirágoktól, nem csak törzsfejlődés tanilag, hanem távolságban is. A dögvirágok többsége Afrika száraz, sivatagos régióiban találhatók, míg a rovaremésztők többsége lápi növény. Tehát a válasz egyértelmű: NEM!

 

Please download Java(tm).

Copyright © 2006 www.vizi-husevonoveny.hu
 All Rights Reserved.