Genlisea

A rencefélékkel tart rokonságot, kevés fajszámú növénynemzetség. 21 fajuk Dél-Amerika õserdeiben, egy faj Afrikában él. A kis, 5-6 cm-es növénykék talajlakók. Lomblevele és módosult rovarfogó levélkéje a talajba hatol, spirálisán megcsavarodott varsához hasonlít. A talajban élõ mikroszervezeteket bontja le és beépíti a saját testébe. Néhány szakirodalom földünk legritkább növényei közé sorolja õket. Legtöbb fajuk könnyen tartható, mohatőzegbe kell őket ültetni, csakúgy, mint a rencéket. Viszonylag lassan fejlődnek, nyaranta virágoznak, virágaik színesek, a növényhez mérten nagyok. Esővízzel öntözzük, nyaranta állhat alattuk a víz, télen, ha hűvösebben tartjuk őket, akkor csak nyirkos legyen a talajuk. Tőosztással, magról szaporíthatók. A tőzeglegyek komoly károkat okozhatnak bennük, a lárváik szétrágják a földbeli hajtásaikat. Ezt kiküszöbölendő, célszerű időszakosan szisztematikus rovarölővel lepermetezni a talajukat.

Genlisea lobata x violacea

Két Genliseafaj hibridje ez a kedves virágú növény. Megjelenése kísértetiesen emlékeztet a terresztris rencékére, talán nem hiába, hiszen ugyanabba a családba tartozik, mint azok. Egyébként a hízókák is ide tartoznak. Igen ritkán fordulnak elő kereskedelmi forgalomban, hazánkban csak itt kapható! A világ legritkább növényei közé sorolják a botanikusok. Nem hólyagcsapdákkal, hanem varsákkal ragadozik.

Származási hely: Brazília

Ár: 1000 Ft/db


Genlisea violacea 'Giant form'

Az alapfajt Saint-Hilaire fedezte fel 1833-ban egy dél-amerikai expedíció során Brazíliában. Könnyen tartható, látványos virágokat fejleszt. Több kulturváltozata is ismert.

Származási hely: Dél-Amerika

Ár: 1000 Ft/db

Copyright © 2006 www.vizi-husevonoveny.hu
 All Rights Reserved.