Télálló vízen úszók

 

Békatutaj (Hydrocharis morsus-ranae)

Hazánkban is előforduló vízinövény, érdekes, tavirózsára emlékeztető levélzettel. Apró, de kedves fehér virágait nyáron emeli a felszín fölé. Télen elpusztul, de előtte telelőrügyekre esik szét, és azok mentik át tavaszra a növényt. Jól felmelegedő vizekben gyorsan szaporodik, de nem agresszív, különleges dísze a dísztavaknak.

Ár: 600 Ft/3 db


Kolokán (Stratiotes aloides)

Közvetlenül a víz felszín alatt úszó növény, télálló, hatalmas rozettát fejleszt (40-50 cm), néhány centis fehér virágait kiemeli a vízfelszín fölé. Télen lesüllyed a fenékre, akkor rügyeket hajt, amik feljönnek tavasszal a felszínre és szaporítják a növényt. Rendkívül emlékeztet a növény 1 aloéra, innen ered a tudományos neve is. Elég ritka növény, de ahol előfordul ott tömeges. Gyorsan elszaporodik.

 

Elfogyott!


Vízi rucaöröm (Salvinia natans)

Vízen úszó harasztféle dekoratív levélzettel, szép bevonatot alkot a víz felszínén. Maradványnövényünk a földtörténet harmadkorából! Elég ritka növény, a Berni Konvenció is védi. Szereti a nyugodt, kissé árnyas vízrészleteket, ilyen helyeken gyorsan szaporodik. Ősszel elpusztul, de a spóratartói lesüllyednek az iszapba és tavasszal kihajtanak, gondoskodva a következő évi szaporulatról.

Elfogyott!


Apró békalencse (Lemna minor)

Úszónövény az állóvizek hínárosaiban, gyakran tömegesen lép fel és egy zöld vízvirágzást okoz a tocsogókban, árkokban. Algásodásgátló a vízfelület leárnyékolásával.

Ár: 800 Ft/adag


Vízidara (Wolffia arrhiza)

Földünk növényvilágának egyik rekordere, mégpedig a legkisebb magvakat érlelő virágos növény. Dél-Európában, Dél-Ázsiában, Afrikában és Ausztráliában elterjedt Békalencseféle, mely hazánk hínártársulásaiban is előfordul. Leveleinek átmérője alig 1 mm, apró virágai igen ritkán láthatóak, áprilisban, májusban nyílnak. Ivartalanul, vegetatívan gyorsan szaporodik. Inkább kisebb tavakba, dézsakertekbe ajánljuk rendkívül apró termete miatt.

Ár: 1000 Ft/adag

Copyright © 2006 www.vizi-husevonoveny.hu
 All Rights Reserved.