Télálló egzotikus növények

Cola-fűszer (Artemisia abrotanum var. maritima)

Télálló, évelő és örökzöld növény. A levelek intenzív kóla illatot árasztanak, elég csak hozzájuk érni. A gyerekek imádják ezt a növényt! Levelei illóolajokat tartalmaznak, melyek távol tartják a repülő rovarokat. A középkorban szent növénynek tartották és afrodiziákumnak használták. Gyógynövény is, mely segíti az emésztési folyamatokat. Tiszta szeszbe vagy pálinkába áztatva a leveleit kóla ízű alkoholos italt kapunk.

Ár: 800 Ft


Kerti gloxínia (Incarvillea delavayi)

A Szabadföldi Gloxínia (Incarvillea delavayi) bütykös gyökereiből tavaszra csodálatos, nagy, tölcsér alakú, sötét-rózsaszínű virágok nyílnak majd. A virágok csuprokra hasonlítanak. A Kerti Gloxínia maximálisan 30 cm hosszúságú levelei is igazán dekoratívak. A Kerti Gloxínia Kínából származik, és sokszor Kínai Kerti Gloxínia néven is emlegetik. Nagy méretű virágzó vagy virágzóképes példányokat küldünk!

Ár: 1500 Ft (felnőtt növények)


Yünnani aranybanán vagy kínai banán (Musella lasiocarpa)

Származási helye: Yunnan provincia, Dél-Kína. Akár másfél méterre is megnövő pompás hidegtűrő banánféle, mely a Japán banánhoz hasonló bánásmódot igényel. Hazánkban a forró nyári hónapokban virágzik. Igényli a környezetében az állandó talajnedvességet és mint az összes többi banánfaj, a jól drénezett, tápdús talajt. Virágzata citromsárga, tobozszerű, levelei nagyok, uszonyformájúak, viaszos bevonattól kékesek. A DNS vizsgálat bebizonyította, hogy inkább az Ensete nemmel tart közelebbi rokonságot és nem a Musa-val. Célszerű volt külön genuszba sorolni. A fajneve gyapjas gyümölcsöt jelent, élőhelyén is így hívják és állatok takarmányozására használják. Télen a talajig visszafagy, igénytelen, kemény fagyoknak is ellenálló hegyvidéki növény.

Ár: 3000 Ft


Észak-amerikai golgotavirág (Passiflora incarnata)

A Karib-tenger szigeteiről származó kúszónövény, mely mára az egész világon elterjedt. A párás meleget kedveli, szabadföldbe kiültethető, de akár nagyobb cserépben is nevelhető. A virágzási ideje alatt bőségesen locsoljuk és tápoldatozzuk. Virága halványlila, rendkívül látványos és nagy méretű. Ez a növény az egyik legfagytűrőbb golgotaféle, a -15 °C-ot is károsodás nélkül kibírja. Télen hajtásai visszafagynak, a növény látszólag eltűnik. Érdemes takarni, a fagyok elmúltával későn ébred, de utána fejlődése robbanásszerű. Levele gyógynövény és drog, elszívva a marihuanához hasonló tüneteket produkál, csak annál enyhébbeket. Édes, lédús, kerekded gyümölcse ehető. Szaporítása nehézkes, dugványai alig erednek. Igazi ritkaság.

Elfogyott!


Fukszia

Könnyen tartható fukszia faj nagy virágokkal, takarással a szabadban is áttelel. Gazdagon virágzik egész nyáron, dugványokkal könnyen szaporítható. A biztos telelés érdekében alaposan takarjuk, így tavasszal erőteljesebben is fog fejlődni.

Elfogyott!


Buddleja x weyeriana  

Lombhullató cserje sárga virágfürtökkel. Tavasztól a fagyokig virágzik. Teljesen télálló növény, nyaranta a védett kardoslepkék látogatják előszeretettel.

Elfogyott!!


Buddleja-fehér

Fehér  színváltozat.

Ár: 800 Ft


Buddleja-világoslila

Világoslila színváltozat.

Ár: 800 Ft


Indás kőtörőfű (Saxifraga arendsii)

Jó ámpolnanövény, mivel gazdagon fejleszt indákat, melyeken igen sok sarjnövény fejlődik. Kevesen tudják, hogy télálló, tehát sziklakertbe is bátran kiültethető.

Elfogyott!


Kínai kenderpálma (Trachycarpus fortunei)

Az egyik legjobb hidegtűrésű pálmafaj Földünk flórájából. Hazánkban is egyre gyakrabban lehet látni 1-2 méter körüli szabadföldbe kiültetett és ott telelő példányait. Ázsia hegyvidéki régióiban fordul elő vadon, ahol felhatol 2500 m tengerszint feletti magasságig, ahol is télen szinte mindig hó borítja a lombját. Kínában a törzséről a rostokat lefosztják és kefét, lábtörlőt, stb. készítenek belőle. Gyorsan nő, néhány éves korában már virágzik és csíraképes magokat is köt. Az aszályt és a víztöbbletet is jól tolerálja. Érdemes fiatal korban takarni és később is a leveleit összekötni, hogy a téli csapadék ne tegyen benne kárt.

Ár: 1500 Ft


Tölgylevelű hortenzia (Hydrangea quercifolia Snow Queen)

Igen ritka Hortenzia fajta. Levelei mélyen karéjozottak, tölgyfalevélhez igen hasonlóak. Az alapfaj az Egyesült Államok délkeleti részén él, ahol patakok és folyók mentén tenyészik. Virágzatai  ennek a fajtának elérhetik a 20 cm hosszúságot, megjelenésük tobozszerű. Maga a cserje legfeljebb 2 méter magas lesz és lassan fejlődik, ezért kisebb kertrészletekbe is alkalmas. Különös talajigénye nincs, a semleges pH megfelel neki. Virágzási ideje május-június. Lombhullató. Magvetéssel szaporítható hidegágyban.

Ár: 2000 Ft (30-40 cm magas növények)


Japán vagy télálló banán (Musa basjoo)

A kilencvenes évek elején egyre több helyen kezdett el felbukkanni kertekben ez a banánfaj. Eleinte a laikus rácsodálkozott, hogy mit keres ez a növény a mi éghajlati övünkben a megszokott kerti évelők között? Aztán szépen lassan elterjedt és ma már más télálló banánfajokkal együtt egyre gyakrabban találkozhatunk velük. Rendkívül látványos ez a Ryukyu (Japán) szigetéről származó növény. 2-3 évvel kiültetése után egy átlag családi háznak az ereszcsatornája fölé magasodik már nyár közepére. Speciális takarással érdemes biztosra menni a teleltetését illetően. Amennyiben ebben szeretnének tanácsot kérni, forduljanak hozzánk bizalommal!

Elfogyott!


Hússzínű selyemkóró (Asclepia incarnata)

Télálló különlegesség, mely takarás nélkül is gond nélkül kitelel. Virágai rózsaszínűek, nyár derekán virágzik, utána magot érlel, ezek szintén repítõszõrösek. Nagyon hálás növény!

Ár: 600 Ft


Kerti bőrlevél (Bergenia crassifolia)

Jól ismert kerti növény, mely Szibériából származik. Kora tavasszal virágzik, sokszor már a hó alatt is megjelennek a rózsaszín virágai. Megkésve még nyáron is kihoz 1-2 virágot.

Ár: 400 Ft

Copyright © 2006 www.vizi-husevonoveny.hu
 All Rights Reserved.