Bromélia

Máig két nemzetség bizonyult ragadozónak a broméliafélék családjából: a Catopsis és a Brocchinia nemzetség. Mindkettőt 1830-ban J. H. Schultes fedezte fel. A Catopsis-ok közül elsőként a C. berteroniana fajról bizonyosodott be rovaremésztő mivolta. Eleinte a Tillandsiák nemzetségében volt, azonban 1864-ben átsorolták a sokáig egymaga képviselt Catopsis nemzetségbe. Növényünk a Heliamphora fajokkal teljesen megegyező módon ejti el áldozatait. A levelek által alkotott ciszternába édes anyagot választ ki (de nem nektárt!), mely odacsalogatja az ízeltlábúakat. Levele viaszos felszínű, melyen az áldozat nem képes megkapaszkodni, így meg sem áll a ciszternáig, amibe aztán hamarosan belefullad. Testét ezután baktériumok bontják le olyan anyagokká, amit a növény fel tud venni. Az egész folyamat olyan, mintha a növény a baktériumokban tartaná az enzimeit, vagy talán úgy is mondhatnánk, hogy "a testén kívül hordja a beleit"!

Catopsis morreniana

Csak két bromélia nemzetségben sikerült kimutatni a rovaremésztés képességét! Kereskedelemben igen ritkán kaphatók, ritka, különleges növények. Tartása teljesen azonos a többi broméliáéval. A tölcsérjében mindig álljon lágy víz!

Származási hely: Florida, Közép- és Dél-Amerika

Elfogyott!


Brocchinia hectioides

Származási hely: Dél-Amerika, Venezuela

Igen ritka, nehezen beszerezhető rovarfogó bromélia.

Elfogyott!


Brocchinia tatei

Igazi ritkaságot kínálunk: egy, a Venezuelában lévő szigethegyeken élő bennszülött és rovarfogásra specializálódott broméliafajt. A mérete lenyűgöző, könnyen tartható akár szobanövényként. Országos szinten egyedülálló, de világviszonylatban is kuriózum, nem sok botanikus kert tartja ezt a növényt. A levélhónaljakban mindig álljon esővíz! Közepes fény és vízigényű növény.

Származási hely: Dél-Amerika, Venezuela

Elfogyott!


Catopsis subulata

Fán lakó rovaremésztő bromélia, melynek különös ismertetőjegye a levélalapoknál való megvastagodás. Igen ritka faj, kereskedelmi forgalomban nem is igazán kapható. Gyűjtőknek való ritkaság.

Származási hely: Mexikótól Hondurasig

Elfogyott!

Copyright © 2006 www.vizi-husevonoveny.hu
 All Rights Reserved.